Стандартні норми введення в борошно: для нездобного дріжджового тіста: на 1 кг борошна 30 – 50 г живих дріжджів
50 г Для простого тіста (не здобного, де мало цукру та трохи жирів), необхідно 3-5% дріжджів, тобто: На 1 кг борошна – 30-50 г свіжих пресованих дріжджів. Отже, на 1 кг борошна можна сміливо використати цілу упаковку 42г Харківських дріжджів.
Співвідношення сухих та свіжих дріжджів
- Пропорція для заміни сухих дріжджів на свіжі – 1:3 (10 г сухих дріжджів = 30 г свіжих дріжджів).
- Ще залишається додати більш точного розрахунку, що у 1 год. міститься 3,5 г сухих дріжджівтому 1 ч. л. сухих дріжджів = 10 г нових.
- Або дивіться співвідношення дріжджів за таблицею:
На кілограм борошна зазвичай кладуть 10 г сухих дріжджів або 20-25 грам свіжих дріжджів. У здобне тісто додають яйця, олію та цукор. Рідини для здобного тіста потрібно менше, а ось дріжджів у нього потрібно класти більше: через здобу воно підніматиметься повільніше.