Що таке інсуліновий індекс?

Інсуліновий індекс (ІІ) – показник інтенсивності стрибків цукру та інсуліну в крові. Іншими словами, він визначає швидкість продукування інсуліну у відповідь розщеплення вуглеводів. Продукти з дуже високим ІІ, до того ж, дають організму сигнал до запасання жиру і блокують ліпазу – головний жироспалювальний фермент.

Існує три зразкові рівні значень інсулінового індексу: від 2 до 30 – низький: вівсянка, гречка, яйця від 31 до 80 – середній: яловичина, риба від 81 до 160 – високий: хліб, молоко, картопля, випічки, йогурти з наповнювачами

Інсуліновий індекс (ІІ) раніше завжди прирівнювали до глікемічним (ГІ). Однак такі коефіцієнти є абсолютно різними. ІІ показує, скільки інсуліну виробляє підшлункова залоза при вживанні продукту чи напою. ГІ, своєю чергою, характеризує темп насичення крові глюкозою.

– Вони підвищують кількість цукру в крові, це провокує нашу підшлункову залозу, яка намагається розщепити цукор за допомогою виділення додаткового інсуліну, – Каже лікар-дієтолог. — Звичайно, завдяки цьому рівень цукру знижується, але запускається накопичення жирів.