Сочевиця – одна з найстаріших культурних рослин, яка використовувалася в їжу ще в давнину. Вона не тільки смачна, але й має безліч цілющих властивостей. Сочевиця добре засвоюється організмом і містить велику кількість корисних речовин.
По-перше, сочевиця є джерелом білка рослинного походження. Рослинний білок містить усі необхідні амінокислоти для нашого організму, тому це чудова альтернатива тваринному білку. Багатство білком робить сочевицю особливо корисною для вегетаріанців і людей, які страждають на алергію на м'ясні продукти.
По-друге, сочевиця багата на клітковину, яка дуже важлива для нормальної роботи травної системи. Клітковина сприяє засвоєнню їжі, запобігає запорам і допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Завдяки високому вмісту клітковини у складі сочевиці, її вживання сприяє нормалізації обміну речовин та знижує ризик розвитку діабету.
Що лікує сочевиця | |
---|---|
Вітамін B1 | Покращує обмін речовин, травлення та функціонування нервової системи. |
Вітамін B2 | Сприяє нормалізації обміну речовин, зміцнює нервову систему та зміцнює імунітет. |
Вітамін B3 | Покращує роботу травної системи, стимулює обмін речовин та знижує рівень холестерину в крові. |
Вітамін B6 | Сприяє нормалізації нервової системи, стабілізує настрій та підвищує рівень енергії. |
Білок | Є будівельним матеріалом для організму, бере участь у багатьох біохімічних процесах. |
Залізо | Покращує кровотворення та нормалізує роботу серця. |
Цинк | Сприяє здоров'ю шкіри, нігтів та волосся, зміцнює імунітет та захищає від запалень. |
Сочевиця лікує застуду, кашель, пом'якшує органи грудної клітки, усуває сухість у горлі, розсмоктує пухлини молочних залоз, що утворилися від великої кількості молока, зміцнює шлунок. Сочевиця може лікувати глибокі виразки, що допомагає при тріщинах, що утворилися від холоду.
Кому не можна їсти сочевицю?
Шкода сочевиці З обережністю варто вживати тим, у кого є подагра. Пам'ятайте, що сочевиця може утворити дискомфорт у шлунку та посилити процеси бродіння, тому варто відмовитися від продукту, якщо ви маєте різні хвороби ШКТ. З цієї ж причини не варто їсти її перед сном.
Кому корисно їсти сочевицю?
Всі сорти мають схожу дію на організм, але червона сочевиця надасть максимальну користь людям, які страждають на анемію та інші захворювання крові. Зелений продукт рекомендований при ревматизмі, гіпертонії, холецистит, пієлонефрит, гепатит, цукровий діабет.
Як сочевиця впливає кров?
Сочевиця сприяє зниженню рівня цукру в кровіТому її рекомендують їсти хворим на цукровий діабет. Вживання сочевиці допомагає знизити рівень холестерину в крові, підвищити рівень гемоглобіну, нормалізувати роботу серця та судин, врегулювати стрибки тиску.
Який вид сочевиці найкорисніший?
За вмістом поживних речовин усі види сочевиці приблизно однакові, проте в зеленій сочевиці більше білка та кальцію, вона краще, ніж червона, зберігає оболонку, в якій багато клітковини. Червона сочевиця – рекордсмен за вмістом заліза та калію.