Коли ми приходимо до ресторану чи кафе, перше, що звертає нашу увагу, – це меню. Меню – це документ, який містить інформацію про страви та напої, що пропонуються у цьому закладі. Однак є певні правила та порядок, у якому меню надається клієнтам.
Офіціант – це та сама особа, яка першою подає гостям меню. В його обов'язки входить надати гостям повний список страв та напоїв, що пропонуються у ресторані чи кафе. Офіціант усвідомлено вибирає той момент, коли гості готові оформити своє замовлення, щоби не турбувати їх раніше часу.
Порядок подання меню залежить від встановлених правил та норм культури обслуговування у конкретному місці. У деяких ресторанах та кафе меню може бути вже приготовлене на столі або ж воно принесеться офіціантом одразу після сидіння гостей. Іноді меню подають після аперитиву або основного напою. Офіціанти завжди прагнуть врахувати переваги гостей та подати меню в потрібний для них момент.
Ім'я | Роль |
---|---|
Дідусеві | Старшому |
Бабусі | Старшій |
Батьку | Синові |
Мамі | Дочки |
Дружині | Чоловіка |
Меню в розгорнутому вигляді подають у першу чергу дамі, чоловікові – карту вин. Якщо за столом сидіти кілька людей, то перевага надається старшому, ювілярові. Запропонувавши меню, офіціант звертає увагу гостей на фірмові страви. Разом з меню подається прейскурант вин у закритому вигляді.12 жовт. 2020 нар.
Як правильно подавати меню?
4. Меню подається спочатку жінкам, а потім чоловікам. Якщо до вас приходити сім'я з дитиною, то офіціант насамперед пропонує дитині спеціально складене дитяче меню (якщо воно у вас є). Кеш
Що офіціант повинен знати?
Офіціант повинен знати правила обслуговування відвідувачів та сервірування столу, асортимент та кулінарну характеристику страв та напоїв, ціни на них, правила роботи на контрольно-касових апаратах. У разі роботи з іноземними відвідувачами необхідне знання іноземних мов у межах професійного розмовного мінімуму.
Як має поводитися офіціант?
Офіціант повинен допомагати у виборі страви з меню, вміти розповісти, як і з яких компонентів приготована дана страва, дати кулінарну характеристику холодних та гарячих закусок, перших, інших та десертних страв, холодних та гарячих напоїв та вино-горілчаних виробів.