Кому не рекомендовано робити КТ: основні протипоказання та обмеження

Комп'ютерна томографія (КТ) є одним із найточніших та інформативних методів дослідження, що використовує рентгенівські промені. Однак, незважаючи на свою ефективність, цей метод має деякі обмеження та протипоказання.

Насамперед, КТ не рекомендується проводити вагітним жінкам, особливо у першому триместрі. Рентгенівські промені можуть надати несприятливий вплив на ембріон і плід, що розвивається, тому альтернативні методи дослідження, не пов'язані з використанням іонізуючого випромінювання, краще.

Також є деякі обмеження для дітей, особливо немовлят. Їхні організми більш чутливі до радіації, тому лікарям необхідно ретельно зважити на користь та ризик проведення КТ.

Ще однією протипоказаною групою пацієнтів є люди з алергією на контрастну речовину, яка іноді використовується при КТ для більш чітких зображень. Також, якщо у пацієнта вже були серйозні побічні ефекти від колишніх досліджень з контрастною речовиною, краще утриматися від проведення КТ.

Кому не можна робити КТ?
КатегоріяПричини
Вагітним жінкамВипромінювання може негативно позначитися на розвитку плода
Дітям віком до 14 роківОргани та тканини у дітей віком до 14 років перебувають у процесі активного росту та розвитку, тому випромінювання КТ може негативно впливати на їх здоров'я
Людям із слабким серцемПроцедура може викликати серцеві проблеми та аритмію
Людям з ремікованим ракомВипромінювання може активувати ракові клітини та призвести до загострення захворювання
Людям із ощадливими гормональними протоколамиБагато гормональних терапій можуть пошкодити клітини ДНК, а КТ використовує рентгенівське випромінювання, яке також може пошкодити ДНК.

Кому протипоказана комп'ютерна томографія? Єдиним абсолютним протипоказанням щодо діагностики на комп'ютерному томографі є вагітність.

У якому разі не можна робити КТ?

Протипоказанням до комп'ютерної томографії є ​​і психічні захворювання пацієнта, оскільки великий ризик неадекватної поведінки (наприклад, за наявності клаустрофобії – страху замкнутих просторів). Дослідження не може бути проведене пацієнтам, які страждають високими ступенями ожиріння (вага понад 150 кг), т.е.

Яка шкода організму від КТ?

Навіть у практично здорових людей може виникнути побічні ефекти при проведенні процедури – нудота, невелике блювання, алергічна шкірна реакція, втрата смаку та нюху. Дані порушення виникають лише у 1-5% пацієнтів, і, як правило, проходять самі собою.

Які протипоказання для КТ із контрастом?

Протипоказання до дослідження

  • індивідуальна нестерпність контрастної речовини;
  • бронхіальна астма у тяжкій формі;
  • вагітність;
  • аутоімунні ураження;
  • цукровий діабет ІІІ ступеня;
  • хронічна ниркова недостатність у стадії декомпенсації;
  • гіпертиреоз та інші патології щитовидної залози.