Початок розкуркулювання: коли це сталося?

Розкуркулювання – це політика, що проводиться радянським урядом у 1920-ті та 1930-ті роки, спрямована на знищення селянського класу та противників комуністичного режиму. Цей процес розпочався у Радянській Росії після Жовтневої революції 1917 року і продовжився протягом кількох десятиліть.

Офіційно розкуркулювання було оголошено в лютому 1929 року, коли Рада Союзу ухвалила резолюцію про "ліквідацію куркульства як класу". Це рішення відкрило шлях до масової конфіскації землі, худоби та інших засобів виробництва у селян, які були визнані "кулаками" – багатими селянами, які нібито є ворогами народу.

Однак, необхідно зазначити, що процес розкуркулювання почався задовго до 1929 року. Вже одразу після Жовтневої революції, більшовики почали конфісковувати землю у багатих селян та передавати її колективу. Потім, у 1921 році, в країні була проведена "військово-комуністична політика", яка також прямувала на ослаблення селянства та придушення будь-яких проявів "куркульства".

РікОпис
11917Розкуркулювання почалося в Росії під час Жовтневої революції і посилилося після приходу до влади більшовиків.
21929У СРСР були прийняті закони про колективізацію та розкуркулювання селянства, що призвело до масових репресій та голоду в сільських районах.
31930Розкулачування та колективізація були активно проведені в різних регіонах СРСР, часом із застосуванням насильства та фізичного приниження.
41931У посиленій формі проводилося розкуркулювання в Україні, що призвело до голоду та загибелі мільйонів людей у ​​Голодоморі.
51932Продовжилося масове розкулачування та колективізація у сільському господарстві СРСР, що негативно вплинув на розвиток сільського господарства та призвело до голоду.

5 січня 1930 року політбюро ЦК ВКП(б) прийняло постанову про розкуркулювання.17 лют. 2020 р.

Коли з'явилися кулаки?

У 1920-х роках поняття "кулак" визначалося чітко: селянин, який використовує в господарстві найману працю. У ході колективізації питання, кого вважати кулаком, було повністю віддано на відкуп місцевій владі.

У якому році було розкуркулювання в Україні?

У 1932-1933 роках Україна пережила масове розкуркулювання селян, а слідом за ним – Голодомор: так називають масовий голод серед мешканців сіл, у яких влада примусово відбирала хліб, худобу та знаряддя виробництва, змушуючи йти до колгоспів.

Хто ввів розкуркулювання?

27 грудня 1929 р. Сталін на конференції аграрників – марксистів проголосив політику ліквідації куркульства як класу. 30 січня 1930 р. Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило постанову «Про заходи щодо ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації».

У якому році почали розкуркулювати?

Розкулачування
МісцезнаходженняСРСР
дата початку1929
дата закінчення1932
Медіафайли на Вікіскладі