Поминальні дні після Великодня: традиції та звичаї

Великдень – одне з головних свят християнської культури. Вона відзначається воскресіння Ісуса Христа, який повстав із мертвих після розп'яття. Великдень є символом перемоги над смертю та віхою для всіх християн. Однак Великодній період триває кілька днів, і поминальні дні, що йдуть після Великодня, відіграють важливу роль у цьому періоді.

Завершення Великоднього періоду маркується поминальними днями, які є часом для пам'яті та молитви за померлих. Ці дні уособлюють важливість прощення та поминання родичів та друзів, які пішли з життя. Сім'ї збираються на могилах, щоб покласти квіти та запалити свічки на згадку про своїх близьких. Поминальні дні після Великодня допомагають зберегти зв'язок із предками і наречення місць їхнього поховання вважається обов'язковим та святим обов'язком.

У російській православній традиції поминальні дні після Великодня називаються "задушними днями". У цей період особлива увага приділяється поминанню покійних та підвищеній молитві. Церква пропонує спеціальні богослужіння, на яких парафіяни поминають своїх предків. Це святкування поминальних днів після Великодня допомагає підтримувати зв'язок поколінь та зміцнювати духовні цінності у сім'ях.

ДатаНазва свята
3 дні після ВеликодняРадониця
7 днів після ВеликодняТретя Седмиця Великого Посту
9 днів після ВеликодняДруга Седмиця Великого Посту
49 днів після ВеликодняСедмиця після Великодня (Радониця)

За тиждень після свята Великодня починаються поминальні дні. Їх називають у народі проводками, гробками, батьківськими суботами, Радоницею, дарними днями.

Чи можна наступного дня після Великодня йти на цвинтар?

Ходити на цвинтар не можна не тільки в день Воскресіння Господнього, а й протягом наступного тижня. Тому що вона вважається святковою. Тому відвідувати цвинтарі та поминати померлих у цей період небажано, хоча це й не вважається великим гріхом.

Коли треба йти на цвинтар після Великодня?

За його словами, згадати померлих можна через 10 днів після Великодня – на Радоницю. Відвідування цвинтаря на Великдень — це церковний звичай, а радянський. В жодній іншій країні, в жодній іншій Церкві цього немає.

Коли йти на цвинтар після Великодня 2023?

Радониця – спеціальний день за церковним календарем, коли поминають померлих, відвідують цвинтарі. Ця дата завжди припадає на вівторок другого тижня після Великодня. Відповідно, 2023 року днем ​​поминання померлих стане вівторок, 25 квітня.

Що не можна робити у поминальний понеділок?

Що не можна робити в Поливальний понеділок

  • сваритися, лаятись, злитися. …
  • заборонено будь-яку працю;
  • не слід сумувати і думати про погане, свято слід провести радісно;
  • не можна зловживати їжею та алкоголем;
  • бажано не залишатися наодинці в цей день, краще відвідати друзів, родичів чи коханих людей.