Що таке прості та привілейовані акції?

Акція привілейована – пайовий цінний папір, вид акцій. Відрізняється від звичайної акції тим, що не дає права власнику на управління акціонерним товариством (АТ) через участь у зборах акціонерів. За відмову від цього права привілейовані акції надають власникам низку пільг проти звичайними.

Привілейована акція (Преф) – цінний папір, який дає власнику право на частку в компанії, але з рядом обмежень і переваг у порівнянні зі звичайними акціями. Простіше кажучи, префи – це особливий вигляд акцій. Їхні власники не можуть брати участь в управлінні компанією та голосувати на зборах акціонерів.

Чим відрізняються привілейовані акції від звичайних акцій Основна відмінність полягає в тому, що привілейовані акції зазвичай не дають акціонерам права голосу (крім випадків ліквідації та реорганізації компанії). Привілейовані акціонери мають пріоритет при виплаті дивідендів.

Привілейовані акції коштують дорожче, але дивіденди істотно перевищують виплати звичайним. Наприклад, 26 травня на Московській біржі «префи» Сбера та Татнафти коштували на 10% дешевше, ніж прості акції, папери Ростелекому – на 1%, акції Башнафти – на 30%. При цьому дивіденди компанії сплачують однакові.