Що таке ендометріоз 2 ступеня?

Ендометріоз яєчників 2 ступеня характеризується початком утворення спайок в області придатків та появою патологічних вогнищ на ділянках очеревини в області малого тазу. Крім цього, можливе утворення односторонньої ендометріоїдної кісти, розмір якої не перевищує 50-60 мм.

Ступені поширеності внутрішнього ендометріозу: I ступіньендометріоз вражає найближчі шари міометрію на глибину приблизно 5 мм. II ступінь – У патологічний процес залучається до половини товщини стінки матки. III ступінь – Уражена майже вся товщина стінки матки, досягаючи іноді серозного покриву.

Так, можна завагітніти при ендометріозі? Відповідь – можна, можливо, проте багато залежить від ступеня занедбаності хвороби та спостережуваних форм патологічних ускладнень (спайки, великі ендометріоїдні осередки в маткових трубах, кіста яєчника та інші). Важливо!

Щоб уникнути розвитку ускладнень при ендометріозі не рекомендується надмірна теплова дія на організм (відвідування бань та саун), а також відвідування солярію та цілеспрямоване тривале перебування під відкритими сонячними променями на курортах. Також не можна приймати гарячі ванни.