Чому присвячений фільм Уроки французької?

Молоденька вчителька французької мови Лідія Михайлівна намагається допомогти Володі. Під приводом додаткових занять вона намагається нагодувати хлопчика, але він цурається їжі. І тоді вчителька вдається до хитрощів: вона пропонує йому грати в «пристінок» на гроші, і, звичайно, підіграє Володі.

Автор присвятив цей оповідання пам'яті матері свого друга Олександра Вампілова Анастасія Прокопівна Копилова, мати Вампілова, була вчителем. Распутін поважав її за мудрість та доброту.

Твір Распутіна «Уроки французької» вчить читача доброті. Показує, що до будь-якої, навіть найгіршої людини, можна підібрати ключик, можна зробити так, щоб він прийняв твою допомогу, не відмовився від неї. Але це вимагає часу, кмітливості, можливо, порушень будь-яких правил.

Чим закінчилося оповідання «Уроки французькоїБуло ніяково брати їх у викладача, але заспокоювало те, що він чесно їх виграв. Якось у розпал гри прийшов директор і був вкрай обурений побаченим. За кілька днів Лідія Михайлівна повернулася на малу батьківщину, на Кубань.