Що робити, якщо покупець відмовляється від угоди?

Якщо від здійснення угоди відмовляється покупець, продавець має право залишити отриманий завдаток собі. Крім того, він може вимагати відшкодування витрат, які він ніс у зв'язку із продажем квартири. Йдеться про витрати на підготовку документів.14 Jun 2019

Після реєстрації розірвати угоду можна тільки у тому випадку, якщо договір ще діє, тобто не виконано. Договір купівлі-продажу житлового приміщення вважається укладеним з державної реєстрації. А виконаним – якщо відбувся перехід права власності та покупець повністю сплатив нерухомість.

Скласти письмову угоду про розірвання договору та зазначити у ньому, що отримує кожна зі сторін. Якщо початковий договір було засвідчено нотаріально, угода про розірвання також має бути засвідчена нотаріусом. Якщо договір складався у простій письмовій формі, то звертатися до нотаріуса не обов'язково.

Як працює завдаток. Завдаток зараховується на суму оплати за договором. За законом, якщо покупець порушить умови договору, він втрачає завдаток. І тут гроші залишаться у продавця. Якщо продавець не вийде на угоду, йому доведеться повернути покупцю завдаток у подвійному розмірі.