Що таке рубець у корів?

Рубець –найбільший відділ шлунка жуйних, Його місткість у великої рогатої худоби в залежності від віку становить від 100 до 300 літрів. Він займає всю ліву половину черевної порожнини. Внутрішня її оболонка залоз не має, її поверхня ороговіла і представлена ​​безліччю сосочків, що надають шорсткості.

Рубець служить для мікробної ферментації їжі. Целюлоза ферментується симбіотичних протист за допомогою своїх симбіотичних внутрішньоклітинних бактерій, а також особливими анаеробними грибами.

Для адсорбції газів застосовують парне молоко – до 3 л на прийом, порошок тваринного вугілля, оксид магнію – 20 г на прийом корові та інші адсорбенти. Як антибродильні засоби використовують 10-20 г іхтіолу, 160-200 мл тимпанолу в 2 л води, алкоголь, антибіотики всередину.

Рубець має щільну консистенцію та складається з гладких м'язових волокон, покритих безліччю довгих ворсинок на слизовій поверхні. Ці тонкі вирости внутрішньої оболонки рубця необхідні збільшення площі внутрішньої поверхні шлунка корови.